Από το κείμενο υπογραμμίσαμε τις παραπάνω φράσεις. Με αυτές γράψαμε το δικό μας ποίημα και έφτιαξα και το βιντεάκι.
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ.
Ηλία Βενέζη, Αιολική Γη (απόσπασμα)
«Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ. Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ακόμα και στη Γαλλία -η φιλοτουρκική πολιτική της οποίας καθόριζε την πληροφόρηση που παρείχαν οι δημοσιογράφοι- διογκώθηκαν τα αντιτουρκικά συναισθήματα. Όμως, περισσότερο από τις ανταποκρίσεις και τις ψυχρές επισημάνσεις των διπλωματών, το τρομερό τοπίο εκείνων των ημερών αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες όσων το έζησαν. Η συλλογή και η έκδοση των αυθεντικών μαρτυριών έγινε από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Μαρτυρίες συγκλονιστικές, που πιστοποιούν την ύπαρξη του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος. Τυχαία επιλέξαμε και δημοσιεύουμε τις αναμνήσεις της Ελένης Καραντώνη από το Μπουνάρμπασι, έντεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.
Διάβασε περισσότερα ΕΔΩ!
Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα
ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Τον τόπο μπορούμε να τον δηλώσουμε με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα με:
- Επιρρήματα ( π.χ. μέσα, έξω, εκεί, εδώ κλπ. Λέγονται τοπικά)
- Φράσεις με προθέσεις (π.χ. Ο Χαράλαμπος και ο Βασίλης έτρεξαν ως το σχολείο, Ο Μάριος και ο Δημήτρης κινήθηκαν προς την εστία του γηπέδου, Η Νεφέλη θα περάσει από τη Βενετία το απόγευμα κλπ)
- Απλές αιτιατικές (π.χ. Η Ελευθερία αποφάσισε να έρθει σχολείο, η Ευανθία έμεινε σπίτι το Σαββατοκύριακο κλπ)