Το καραβάκι
Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος.
Ευλογημένος με το δώρο της θάλασσας και του απέραντου γαλάζιου. Και οι Έλληνες αγαπήσαμε από νωρίς τα μυστή-ρια και τα μυστικά της και βαλθήκαμε να την κατακτήσου-με. Έτσι, η Ελλάδα υπήρξε ιστορικά χώρα ναυτικών. Και εί-ναι ακόμα,έχοντας βιώσει έντονα όσα καλά, αλλά και κα-κά φέρνει η θάλασσα στο πέρασμα των χρόνων.Λογικό ήταν, λοιπόν, η καθημερινότητα των κατοίκων της να περιστρέ-φεται γύρω από το υγρό στοιχείο. Γεγονός που ήταν, μάλι-στα, εντονότερο πριν αρκετές δεκαετίες, όταν σχεδόν από κάθε σπίτι, θα έλεγε κανείς, ο πατέρας ή ο γιος -πολλές φορές και οι δύο- έλειπαν «στα καράβια», παλεύοντας για το ψωμί της οικογένειας.
Και τα Χριστούγεννα δεν μπορούσαν να διαφέρουν. Τα παιδιά που έμεναν πίσω, οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρη-σιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο· συνήθως, ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια. Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό, πλέον, καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν.
Δεν μας είναι ξένη η εικόνα παιδιών (ή και μεγαλύτερων) να γυρνάνε από πόρτα σε πόρτα για να πούνε τα κάλα-ντα, κρατώντας στα χέρια ένα τέτοιο, χειροποίητο καραβάκι.Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζεαπό γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Αν καιτο συγκεκριμένο έθιμο έχει ατονήσει, κρατάει ακόμαστα νησιά, από όπου και προέρχεται.
Το καραβάκι ενδεχομένως, να συμβόλιζε, όχι μόνο τηνπροσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείςτους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα.
Οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες κάρτες, αγγελιοφόροι ευχών και μηνυμάτων, αποτελούν αναπόσπαστο συμπλήρωμα των εορτών. Στις κάρτες απεικονίζονται κατά κύριο λόγο η γέννηση του Χριστού με τη φάτνη, οι τρεις μάγοι με τα δώρα, άγγελοι και αστέρια. Το στερεότυπο κείμενο ευχών στις κάρτες είναι το "Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος".
Το έθιμο της αποστολής δώρων και άλλων γουριών τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων συνηθιζόταν στην καλή κοινωνία από την εποχή του Μεσαίωνα. Μαθαίνουμε ότι ήταν της μόδας τότε να στολίζονται τα αριστοκρατικά σαλόνια με ξυλόγλυπτες θρησκευτικές παραστάσεις που έφερναν μαζί τους οι καλεσμένοι στο εορταστικό δείπνο. Για τους συγγενείς που βρίσκονταν σε άλλες πόλεις, οι παραγγελίες για τα ξυλόγλυπτα έργα συνοδεύονταν πάντα με διεύθυνση αποστολής, για να ταχυδρομηθούν εγκαίρως.